Mindfulness voor ouders
Ouderschap brengt onzekerheden met zich mee. Lig je ‘s avonds ook wel ‘s te malen of je het wel goed doet? Of je niet te streng was? Of jouw kind gelukkig is? Waarom je teleurgesteld bent? Waarom jullie elkaar niet begrijpen?
Mindfulness voor ouders is een aandachtstraining, geen opvoedcursus. Het is de methode om stress in de opvoeding te verminderen. Tijdens een 8-weekse training leert een kleine groep ouders door middel van oefeningen, meditaties en opdrachten om met meer bewuste aandacht aanwezig te zijn bij de opvoeding van hun kinderen.
De onderwerpen die per bijeenkomst aan bod komen zijn:
- Automatisch opvoeden: bewust worden van opvoeden op de automatische piloot tijdens dagelijkse interacties met kinderen, en onder stress.
- Opvoeden met een 'beginner's mind': bewust worden van oordelen en vooroordelen die we hebben t.o.v. ons kind.
- Als ouder weer contact maken met ons lichaam: bewust worden van lichamelijke gewaarwordingen wanneer we bezig zijn met opvoeden.
- Opvoedingsstress ervaren in plaats van wegduwen. Mindfulness en een ademruimte kunnen ons helpen meer intentioneel te reageren.
- Opvoedingspatronen en -schema's: ontdekken hoe onze reactieve opvoedingspatronen lijken op patronen in onze relatie met eigen ouders. We oefenen om ons innerlijk kind zelfcompassie en aanvaarding te bieden wanneer we deze gesteldheid ervaren.
- Conflicten en opvoeden: onderzoeken van ouder-kindconflicten. Oefenen om na een lastig conflict vanuit deze plaats terug te keren naar ons kind om de relatie emotioneel te herstellen.
- Liefde en grenzen: beoefening van mededogen uitbreiden. Grenzen stellen zien als een manier om voor onszelf te zorgen en onze liefde te tonen voor ons kind.
- Mindful op weg door de opvoeding: nadenken over hoe deze ervaring is geweest, wat er moest worden geïnvesteerd, wat we hebben geleerd en wat er is veranderd, als er iets is veranderd.
De belangrijkste effecten van de training Mindfulness voor ouders, zoals gebleken is uit reacties en uit onderzoek:
Ouders:
* raken minder gestrest, minder somber, minder angstig en minder impulsief.
* worden aandachtiger.
* profiteren zelf van de training, leven prettiger en gelukkiger.
* kunnen hun eigen stress beter reguleren.
* reageren minder op de automatische piloot.
* kunnen met een bewuste reactie veel beter aansluiten bij de wereld en behoeften van het kind. Dit komt de ouder-kindrelatie ten goede, en ook de relatie met de andere ouder(s)/opvoeder(s);
Mindfulness voor ouders is een door het NJI (Nederlands Jeugd Instituut) erkende training. De training wordt gegeven door Anneloes.
Data: Voor actuele data ga naar Agenda.
Individueel mindfulness traject volgen:
Het is ook mogelijk om een individueel mindfulness traject te volgen. In 8 sessies leer je mindfulness te integreren in jouw specifieke gezinssituatie. Deze sessies vinden plaats in Enter aan de Dorpsstraat 128. Vraag het tarief voor een behandeling bij ons aan.
De training bestaat uit:
- 8 bijeenkomsten van 2,5 uur.
- Een follow-up sessie.
Kosten
De kosten bedragen € 300,-.
U kunt ervoor kiezen om het bedrag in 1 keer te betalen of in termijnen.
Zelf aanschaffen: Bögels, S.M. & Restifo, K. (2013). Mindful ouderschap: Werkboek voor ouders. Amsterdam: Lannoo Campus
Vergoedingen
Vergoedingen
* Bij sommige zorgverzekeraars kan vanuit de aanvullende verzekering aanspraak worden gemaakt op vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining. De vergoede bedragen liggen tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket.
* Indien er geen vergoeding mogelijk is via de zorgverzekering dan kunnen de kosten via de belasting worden afgetrokken onder diverse aftrekposten, waaronder zorgkosten.
* Het is in sommige gevallen mogelijk om de training via een PGB (persoonsgebonden budget) te financieren. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank wordt stap-voor-stap uitleg gegeven over het pgb. Ga naar hun website voor de meest actuele informatie: https://www.svb.nl/nl/pgb
* In sommige gevallen is het mogelijk om via uw werk een bijdrage te krijgen. Wanneer gesprekken gaan over het ondersteunen van de balans tussen privé/werk of in burn-out preventie zijn werkgevers geneigd om bij te dragen in de vergoeding.
* Er zijn mogelijkheden tot vergoedingen via de aanvullende zorgverzekeringen: psychosociale hulpverlening/ondersteuning of alternatieve hulpverlening. Hiervoor gelden echter steeds strengere richtlijnen. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar of u hiervoor in aanmerking komt.
Ervaringen van ouders die je voorgingen
‘Ik heb geleerd op tijd aan te voelen wanneer ik gestresst raak en hier op te anticiperen. Doordat ik wat meer rust ervaar zijn mijn zoon en ik wat dichter naar elkaar toe gegroeid’.
’Voordat ik aan de cursus begon voelde het ouderschap naast mijn werk vaak vermoeiend en een kwestie van doorzetten. Nu besef ik steeds vaker dat ik er weer meer van kan genieten’
‘Ik heb meer inzicht gekregen in waar het gedrag van mijn kinderen vandaan komt en hoe ik daar zelf beter op kan reageren. Daarnaast heb ik handvaten gekregen om meer in het hier en nu te leven. Meer te genieten van de kleine dingen en daar op dat moment ook echt bij stil te staan’.
‘Ik ben me bewuster geworden van de achtergrond van mijn gedragingen. Ik zie nog meer in wat ik nodig heb om opgeladen te blijven en om zo in pittige opvoedsituaties adequaat te kunnen reageren. Ik kan me ook nog meer inleven in mijn dochter. Meer vanuit haar perspectief de wereld bekijken’.
‘Ik heb geleerd meer geduld te hebben en even afstand te doen van de stressvolle situatie. Daarnaast meer zelfcompassie op drukke momenten en het eerste stukje leren loslaten van controle’.
’Ik ben me meer bewust van mijn eigen stress-signalen tijdens de opvoeding van mijn kinderen. Ik heb vaardigheden geleerd om op zulke momenten anders te reageren en rustiger te blijven. Daarnaast ervaar ik meer mildheid naar mezelf als ouder.’
Reactie plaatsen
Reacties